РЕЗУЛЬТАТИ

ПЛАН ПЕРЕВІРОК

ЯК ПЕРЕВІРЯЄМО

Як обрати якісний сир?

0 0

Напередодні Нового Року господині стоять перед складним вибором: як вибрати якісний сир?

1. Етикетка та упаковка. На упаковці має бути вказано, що це саме сир, а не сирний продукт (в сирному продукті частина молочних компонентів може бути замінена рослинними). Крім того, на упаковці повинен бути зазначений нормативний документ, за яким сир виготовлено.

2. Склад і колір. Колір сиру повинен бути однорідним. Він може бути як білим, жовто-білим, так і світло-помаранчевим, що пов’язано з додаванням натуральних харчових добавок. Синтетичні барвники використовувати заборонено. До дозволених харчових добавок відносяться бета-каротин і екстракт насіння анато, затверджен консервантам – лізоцим і солі сорбінової кислоти. Так як будь-який сир, вироблений без барвників, буде білого кольору. Але всі виробники використовують для підфарбовування розчин екстракту анато, насіння якого містять бета-каротин. Це нормально.

Виробникам дозволено додавати деякі консерванти – нітрити, щоб попередити розвиток мікрофлори на пізніх етапах дозрівання сиру. Також застосовуються солі, спеції і вітамінні біодобавки.

3. Ціна. Ціна є лише непрямою ознакою якості сиру. Ціна сирого молока, наприклад, вищого сорту, що закуповується сироваром для виробництва продукту, може бути мало не вдвічі дорожче молока другого сорту.

4. Малюнок сиру. При виборі сиру слід також звернути увагу і на його малюнок. Наприклад, у “Російського” сиру малюнок повинен бути розвиненим (мати багато “вічок”), щілиноподібним і нерівномірним. Якщо малюнка немає або в сирі мало “вічок” – це свідчить про відхилення від технології виробництва. А, наприклад, сир Чеддер зовсім не повинен мати “вічок”

5. Органолептичні властивості. За смаком визначити, що куплено – сир або сирний продукт, складно, не маючи певних навичок. Тим часом, смакові відмінності між ними є.

6. Також поверхня якісного сиру не повинна бути:

  • потрісканою
  • сухою, або навпаки, вологою
  • липкою
  • мати білий наліт

Всі ці ознаки свідчать про неправильне зберігання або порушення технології виробництва продукту.




Зареєструйтесь

Увійти, використавши ваші дані

Забули пароль?

Відновлення паролю

ВГОРУ