РЕЗУЛЬТАТИ

ПЛАН ПЕРЕВІРОК

ЯК ПЕРЕВІРЯЄМО

Чим небезпечні для дітей молочні продукти для дорослих?

0 0

Всі знають, що в меню маленької дитини повинно бути багато молочних продуктів. Але не всі розуміють, що дитяча молочка відрізняється від «дорослої», і годувати дитину до 3 років «дорослими» молочними продуктами не потрібно.

В Україні близько 47 % дітей першого року життя отримують неадаптовані для їх організму молоко. Це дуже небезпечно і може призвести до серйозних наслідків.

Чим небезпечні для дітей «дорослі» молочні продукти

Вживання в їжу маленькими дітьми «дорослих» молочних продуктів може створити цілий ряд проблем зі здоров’ям:

  • Виникнення захворювань шлунково-кишкового тракту
  • Зниження імунітету
  • Поява алергій
  • Порушення фізичного і навіть розумового розвитку

Неправильне вигодовування дитини в ранньому дитинстві може призвести до виникнення у нього в дорослому віці цілого ряду захворювань. Годування малюка неадаптованими продуктами в дитинстві створить схильність до виникнення згодом порушень обміну речовин, атеросклерозу, артеріальної гіпертензії та цукрового діабету.

Чим дитяча молочка відрізняється від «дорослої»?

Молочні продукти, які виробляють для дітей, спеціально адаптовані для їх організму. До випуску дитячої молочної продукції висувається ряд особливих вимог:

  • Високоякісна сировина. Для виробництва дитячих молочних продуктів використовується високоякісна сировина, яка відбирається у спеціальних екологічно чистих зонах. Перелік зон, а також їх відповідність вимогам строго контролюється Хв АПК.
  • Посилений санітарно-гігієнічний контроль. Виробництво продуктів для дітей проходить під підвищеним санітарно-гігієнічним контролем в окремих спеціалізованих цехах. Молоко для виробництва дитячих продуктів не змішується ні на одному етапі производтсва з дорослим, а також проходить підвищений контроль при прийманні на підприємство і пост-виробничий контроль.
  • Контроль мікробіологічних показників. Особлива увага приділяється перевірці мікробіологічних показників. Вимоги до молока, призначеного для дітей, жорсткіше, ніж для «дорослого» молока. Кількість бактерій в продукті не повинна перевищувати 300 тис. на см3, в той час, як для дорослого молока, наприклад, в плівці, цей показник часто перевищує кілька мільйонів на см3.
  • Контроль рівня жирності. Проводиться контроль рівня жирності молочних продуктів. Продукти для дітей раннього віку повинні мати жирність в межах 2,5% – 3,5%.
  • Контроль кислотності. Для дитячих кисломолочних продуктів існують особливі обмеження по кислотності, які враховуються при їх виготовленні. Зокрема, кислотність продуктів для дітей від 8ми місяців до 3х років не повинна перевищувати 80-100 градусів Тернера.
  • Ультрапастеризація. Молоко піддається особливій обробці, яка потрібна для збереження максимальної користі молочних продуктів. Молоко обробляють ультрависокими температурами (125-138?З) протягом 2-4 секунд. Потім швидко охолоджують. Так знищується вся шкідлива мікрофлора, і в той же час зберігаються корисні речовини.
  • Упаковка Тетра Пак. Готовий продукт поміщають в асептичну упаковку Тетра Пак, яка перешкоджає повторному зараженню продукту вже після фасування. В такій упаковці молоко залишається гарантовано свіжим і безпечним протягом декількох місяців.

«Дітям до 3-х років обов’язково потрібно давати дитячі молочні продукти. Основна відмінність дитячого молока від звичайного – це підвищена вимога до якості і безпеки. Дитячі молочні продукти виробляються у спеціальних цехах і на спеціальних лініях. При цьому використовується молоко тільки вищого та першого класу.

Звичайно, якщо ми говоримо про дітей у віці до 3 років, то обов’язковою умовою його повноцінного раціону харчування є молоко і молочні продукти, так як в цьому віці це залишається основним продуктом, який допомагає дитині рости. У віці до 3 років ШКТ дитини тільки формується і давати дорослі продукти, особливо молочні продукти не можна, оскільки всі продукти дитячі молочні адаптовані для дітей виготовлені із сировини, з якого робиться саме дитячі продукти мають жорсткі вимоги по жирності, мікробіології, кислотності і т. д, дорослі, у свою чергу, не так жорстко контролюються з точки зору сировини.

Приміром, якщо давати дитині кефір загального призначення, так званий “дорослий”, то треба не забувати, що кислотність у дорослому кефірі вище, ніж у дитячому. По дитині Ви не побачите відразу будь-яких порушень або змін, а з часом можуть бути різні патології ШКТ.




Зареєструйтесь

Увійти, використавши ваші дані

Забули пароль?

Відновлення паролю

ВГОРУ