РЕЗУЛЬТАТИ

ПЛАН ПЕРЕВІРОК

ЯК ПЕРЕВІРЯЄМО

Як правильно зберігати твердий сир?

0 0

Як правильно зберігати твердий сир? Головне, що шкодить сирах це:

  1. Висихання

Ідеальне місце зберігання сиру – прохолодний льох з постійною вентиляцією, вологістю повітря 85-95% і температурою приблизно + ~ 10 ° С. Найкраще зберігати сир на необробленої дерев’яної поверхні, яка регулярно промивається оцтом і водою. Тим самим здійснюється чистка та дезинфікування, а оцет випаровується, не залишаючи ніяких слідів. Можна також кожен раз стелить на дошки свіжу солому, але слід мати на увазі, що сир не варто зберігати поблизу вина, так як вино буде вбирати аромат і смак сиру.
Саме так зберігали сири наші прапрабабусі. Зараз така можливість є тільки у власників заміських будинків. А тому краще не купувати сир про запас – в інших умовах зберігання його смак буде псуватися день за днем.
Якщо безперервність охолодження була порушена, то сир почне швидко псуватися, як і більшість інших продуктів харчування. Хоча деякі сири тверді як камінь, висушені, можна тримати при кімнатній температурі, але більшості сирів все-таки потрібна прохолода.
У міських квартирах сир кладуть в прохолодне місце на дерев’яну дощечку, накриту скляним ковпаком або замінюють пластиковим контейнером. При цьому кожен шматочок сиру загортають в пергамент, харчову плівку або полотняну тканину – тільки тоді він буде захищений від висихання, а його дозрівання буде проходити як годиться.
2. Переохолодження
Оптимальна температура зберігання сирів в холодильнику + 4 ° С … + 8 ° С. Не слід зберігати сир при дуже низькій температурі, тому що. холодне повітря сушить. Холод також уповільнює процес визрівання сиру.
Багато хто вважає, що раз сир в холодильнику зберігається довго, то це – найкраще місце для його зберігання. Це глибока помилка – від холоду псується смак сиру. Особливо згубний холод для блакитних сирів: він руйнує цвіль, найсмачніший їх компонент. Але якщо сир все-таки зберігається в холодильнику, то його розміщують в лотку для фруктів, на поличку двері або в спеціальну секцію «біофреш» (Biofresh). Кожен сорт сиру загортають окремо, зазвичай в ту ж упаковку, в якій він продавався, в алюмінієву фольгу або в пергамент. Інакше він вбере сторонні запахи і сам «нагородить» своїм ароматом продукти. У цю ж упаковку можна покласти і шматочок цукру. Цей метод продовження життя сиру використовували на Русі здавна. Важливо пам’ятати, що сир краще зберігається в цілому шматку. В нарізаному вигляді він швидко обвітрюється і висихає.
3. Спека

Сухі сири краще, ніж вершкові або свіжі, можуть переносити високі температури. Знаходження протягом тривалого часу при підвищеній температурі шкодить будь-якого сиру з високою вологістю і навіть може виявитися небезпечним, особливо якщо в ньому вже були патогенні мікроорганізми. Ці смертельно небезпечні бактерії починають швидко розмножуватися при температурі вище 10 ° С. Сухі сири менш схильні до цієї небезпеки, так як бактерії краще розмножуються в умовах підвищеної вологості.
Спека не тільки небезпечна, вона псує зовнішній вигляд і смак сиру. Тверді сири починають отпотевать і швидко набувають прогірклий смак, а м’які стають дуже липкими. Що стосується сирів з сильним запахом, то про результати впливу високої температури говорити не доводиться.
4. Зберігання в закритому стані

Сир є живим продуктом, у всякому разі, такий справжній сир, і тому йому потрібно дихати. Він не може дихати, якщо упакований в пластик або навіть закритий кришкою в сирніци. В даний час є пластмасові кришки для сирніци з регульованою вентиляцією і вологістю.
Глиняна або дерев’яний посуд з вентиляційними отворами найкраще підходить для зберігання сиру.
Не варто класти сир в герметично закриту посуд – це може порушити процес дозрівання.
Термін зберігання залежить від особливостей виробництва: від того, додавалися чи в сир консерванти, солілся чи сир і т.д. Тому у кожного сорту сиру термін зберігання свій. Зазвичай він вказується на упаковці. Однак деякі сири надходять в магазини великими шматками і нарізаються продавцями. У цьому випадку на шматку буває складно знайти позначку про термін придатності. У такій ситуації важливо знати приблизні терміни зберігання різних видів.
Щоб повніше відчути запах сиру, важливо витягти його з холодильника за годину до вживання і подавати до столу тільки після того, як сир придбає свій смак і консистенцію. Якщо дотримуватися цих правил, сир надовго збереже свої смакові якості. Не слід забувати, що від правильного зберігання залежить не тільки смак сиру, а й його безпеку для Вашого здоров’я.

Тверді сири не потребують такого ж зверненні, як інші, що вимагають особливих умов храненія. Напівтверді і тверді сири мають приблизно однаковий термін зберігання – від 4 до 6 місяців. Однак після закінчення цього часу такі сири ще можна «воскресити». За старих часів їх для цього опускали в молоко – і вони знову ставали м’якими і апетитними. Взагалі термін придатності твердих сирів – величина відносна. При грамотному підході до зберігання вони можуть запросто «пережити» свого господаря.




Зареєструйтесь

Увійти, використавши ваші дані

Забули пароль?

Відновлення паролю

ВГОРУ