Що ми знаємо про дріжджі, окрім того, що їх додають при випіканні хлібу? Останнім часом з’явилося багато міфів стосовно них. Головною легендою, що ходить серед населення – те, що дріжджова випічка викликає бродіння у кишківнику. Давайте розберемося, де в цьому правда, а де вигадка.
Що таке дріжджі? Дріжджі – це одноклітинні гриби. Вони викликають бродіння. Їх застосовують у пивоварінні, хлібопеченні, виноробстві, виробництві молочних продуктів та ін.
Не варто боятися дріжджів у хлібі. Так, випічка викликає бродіння в кишківнику. Та справа не в дріжджах, а в простих вуглеводах, які містяться в хлібі у великих кількостях. Вуглеводи дійсно можуть викликати бродіння, особливо при генетичному дефіциті ферментів, які їх розщеплюють. Тому рішення – чи вживати хлібобулочні вироби, – слід приймати, спираючись на добавки, які може містити хліб (цукор, поліпшувачі смаку та ін.), а також на власні індивідуальні особливості переносимості вуглеводів.
А самі ж дріжджі, тільки-но потрапили до печі, у температуру вище 180 градусів, одразу ж гинуть. І навіть якщо уявити, що вони можуть вижити при таких температурах, то потрапити до людського організму дріжджі просто не зможуть через свої великі розміри.