РЕЗУЛЬТАТИ

ПЛАН ПЕРЕВІРОК

ЯК ПЕРЕВІРЯЄМО

Пальмова олія. Недоліки та переваги

0 0

Пальмова олія… Які перші асоціації у вас виникли? Багато хто, побачивши у складі продукту цей компонент, відмовиться від покупки. Інші – не нададуть цьому факту значення.

Основні продукти із додаванням пальмової олії – печиво, цукерки, шоколад, згущене молоко, крекери, сухарики, чіпси, гамбургери, картопля фрі, кукурудзяні палички, майонези, сиркові маси, супові суміші, локшина швидкого приготування.

Чи є хоч якась користь від пальмової олії? Давайте розбиратися.

Пальмову олію добувають із м’якоті масличної пальми. Існує більш дорога та корисна олія із насіння цього дерева, та в наших продуктах використовується не вона.

Переваги пальмової олії

  1. Олія із м’якоті дерева недорога, має вершковий приємний смак і аромат, тому для кондитерських виробів (і не тільки) вона підходить ідеально, чим і користуються виробники.
  2. Продукти із додаванням пальмової олії довго зберігаються, тримають форму завдяки тугій структурі та й коштують недорого.
  3. При виготовленні страв фаст-фуду пальмову олію також вигідно використовувати, бо вона не горить при стандартних температурах, як, наприклад, соняшникова. Тому готувати смажені продукти можна не боячись виділення канцерогенів.

Недоліки пальмової олії

  1. Для того, щоб олія розплавилася, їй потрібна температура вище 40 градусів. Потрапляючи у шлунки людей, при температурі +36,6, вона так і залишається у формі пластиліну, погано перетравлюється і осідає на слизових внутрішніх органів.
  2. Також пальмова олія містить насичені жирні кислоти. Вживання виробів із додаванням олії підвищує їх зміст в наших організмах у п’ять разів. Як наслідок –підвищення рівня холестерину, ризик захворювання серцево-судинної системи.
  3. Через приємний смак продукти на основі пальмової олії приваблюють покупців. Через це – підвищення калорійності харчування, проблеми із зайвою вагою та буквально «наркоманська» залежність від солодощів.
  4. Пальмова олія містить велику кількість вітаміну А, але через високу температуру плавлення вітамін повністю руйнується і не засвоюється.
  5. Особливу небезпеку становить пальмова олія у складі дитячого харчування, так як дитячий організм із недозрілою системою ШКТ не здатний переварити і прийняти настільки важкий продукт. Крім цього, ці продукти викликають звикання.

Це не означає, що треба повністю відмовитись від вживання продуктів із пальмовою олією, та треба мінімізувати щоденну дозу. Допустима норма споживання пальмової олії – 10 відсотків від добового прийому жирів.




Зареєструйтесь

Увійти, використавши ваші дані

Забули пароль?

Відновлення паролю

ВГОРУ