У ХІХ столітті кетчуп вважали ліками і продавали у вигляді томатних таблеток. Ідея прийшла від лікаря Джона Кука, голови медичного відділу Willoughly університету в Огайо. Він вважав, що помідори здатні вилікувати жовтуху і диспепсію.
У ХХІ столітті світ повниться чутками і міфами про супершкідливість кетчупу.
Насправді ж кетчуп – це один з найменш шкідливих продуктів. І для скептиків виявиться неймовірним той факт, що у помірній кількості цей соус корисний.
Адже до складу кетчупу входять томати (або томатна паста), які багаті різноманітними вітамінами:
1) пігмент лікопін, який в овочах відповідає за червоний колір. Він володіє протипухлинними властивостями, знижує ризик серцево-судинних захворювань. Під час нагрівання кількість лікопіна в томатах не знижується, а збільшується. Після 15 хвилин обробітку помідорів високою температурою, концентрація цього пігменту збільшується в 1,5 рази;
2) вітаміни групи В, які відповідають за пам’ять, увагу, молодість шкіри, бадьорість та імунітет;
3) не менш важливі для організму людини солі калію, магнію, кальцію, фосфору та заліза, які містяться в томатах і не руйнуються під час первинного теплового обробітку;
4) вітамін К, який нормалізує баланс гемоглобіну;
5) серотонін у готовому вигляді і тирамін, який потрапляючи до організму, перетворюється в серотонін;
6) вітаміни Р, РР, крім того, аскорбінової кислоти у них майже стільки ж, скільки у цитрусових.
Про ці властивості кетчупу точно знають в NASA. Адже томатний соус схвалили для поставок на Міжнародну космічну станцію.
Будьте здоровими! Обирайте перевірену якість!